Вилкове – Українська Венеція

calendar 16.04.2020
views 7125 переглядів

В Україні є багато унікальних і яскравих куточків і один із них – місто Вилкове, яке ще називають Українською Венецією за те, що розташоване на чисельних острівцях, між яких замість вулиць – канали з безліччю дивних містків. Кожного сезону Вилкове приваблює тисячі туристів – любителів водних видів спорту, рибної ловлі, та просто затишного відпочинку на природі посеред зелені дерев на заповідних берегах ріки Дунай.

Вилкове було засноване старовірами-липованами у місцевості де Дунай наближається до Чорного моря і тому зараз уся стара частина міста знаходиться на воді, а біля кожного двору пришвартовано човна – звичайний засіб пересування місцевих жителів.

Уся дельта Дунаю - Дунайські плавні - являє собою лабіринт островів і проток між ними. Тут мешкають десятки видів рідкісних тварин і птахів, а природа навколо просто заворожує недоторканою, заповідною красою безкрайнього степу Бессарабії з плантаціями виноградників. Унікальність Дунайської дельти в тому, що вона є останньою на території цілої Європи живою дельтою, тобто дельтою, яка продовжує природньо розширюватися і зберігати свою багату флору і фауну.



ІСТОРІЯ МІСТА


На цьому місці в 1746 році було засноване селище Липованське. Через двадцять років воно набуло статус міста. Тут селилися спочатку донські, а згодом й запорізьки козаки, тому усе просякнуто духом славних подій  історичного минулого, а старовинні традиції і релігійні обряди дбайливо зберігаються.

Наразі місто Вилкове належить до Одеської області і має ще народну назву - Дунайська Венеція. І насправді, все життя міста проходить на воді:  у весельних та моторних човнах, які тут має кожна сім’я, адже основу економіки міста складає риболовецьке господарство. Але буває трапляється таке, що в періоди сильних літніх посух канали, або як їх ще називають єрики, міліють, а подекуди навіть висихають настільки, що по них можна ходити пішки або їздити на машині. Поблизу міста знаходиться улюблене місце туристів - Дунайський біосферний заповідник, створений на базі природного заповідника Дунайські плавні.



ПАМ’ЯТКИ

ДУНАЙСЬКИЙ БІОСФЕРНИЙ ЗАПОВІДНИК

Цей природно-охоронний комплекс – головна природна пам'ятка Вилкове. Він має величезну територію – майже п’ятдесят тисяч гектарів. На цій площі розмістилися більше половини видів птахів, які мешкають в Україні.



СТАРООБРЯДНИЦЬКА ЦЕРКВА


Церкву було зведено на острівці Калимбейка на початку 20 століття. Її чудовий архітектурний ансамбль виглядає вражаюче з екскурсійного човна пропливаючого вздовж по Дунаю. Можна зійти на острів, увійти у середину церкви. Але треба знати, що у святині дотримуються усіх старовинних традицій:  приміщення розділене на жіночу і чоловічу частини, а на лавках дозволяється сидіти тільки хворим та літнім людям.



ПАМ'ЯТНИК ЛИПОВАНУ

У місті на причалі встановлено пам'ятний монумент старообрядцу на імя Липован, який за легендою був засновником села Липованське. Тікаючи від гонінь православної церкви старообрядці прийшли на ці безлюдні землі, оселилися і довгий час жили тут, ховаючись у лабіринтах каналів та островів.



ВІДПОЧИНОК У ВИЛКОВЕ

Відпочинок у Вилкове може бути доволі різноманітним:  романтичний, сімейний з маленькими дітьми, спортивний та пізнавальний. У місті добре розвинена туристична інфраструктура. Тут багато невеликих та неймовірно затишних котеджів і готелів, що розташувалися на мальовничих, потопаючих в буйній зелені острівцях. З яких, сівши у човен, можна відправитися на прогулянку містом, або ж - за місто на екскурсію водами великого Дунаю. Для рибалок та любителів водних видів спорту Вилкове – рай на землі. У місті є човенна станція, де можна орендувати яхту або моторного човна і покататися на водних лижах.

У Вилкове велика кількість ресторанів, барів та кафе, де можна смачно і недорого поїсти. Однак улюбленим місцем усіх туристів все одно залишається вилківський рибний базар, на якому продаються всі види місцевої свіжовиловленої риби. Також великим попитом користується вилківське вино. Воно відоме своєю унікальністю створення і міцністю, бо робиться з особливих сортів винограду, що росте на мулі або воді.­­­­­

Оптима Тур пропонує тури у Вилкове та інші курорти України за оптимальними цінами. Ознайомтесь на майбутнє з усіма пропозиціями на нашому сайті в розділі Екскурсійні тури – Кращі тури Україною.


Відпочивайте ОПТИМАЛЬНО!


Гід у світі оптимальних подорожей

Юлія Богданова