Місто, яке знаходиться на двох континентах

calendar 20.07.2020
views 3338 переглядів

Стамбул розташований відразу на двох континентах по обидві сторони від протоки Босфор між Чорним морем і Мармуровим.  Таким чином місто стало центром двох культур - Азії та Європи.  Тут еклектика проявляється в усьому. Це очевидно: в архітектурі, в життєвому укладі городян і стилі в одязі. Європейське світське суспільство дивно безпроблемно сусідить з суворою азіатської релігійністю і повсюдними базарами. Втім, не дивно. Стамбул одне з найбільш відвідуваних туристами міст світу, в ньому неймовірна кількість пам'яток на квадратний метр.  Доходи туристичного сектора Туреччини з року в рік стрімко ростуть і тому туриста тут люблять і шанують.



ІСТОРІЯ

Перші згадки про поселення на Босфорі датуються 6700 роком до н.е. Саме місто Стамбул було засноване у 659 році до н.е.  і в ті часи називалося Візантієм. У 330 році за рішенням римського імператора Костянтина Великого він був перейменований в Константинополь і став столицею Римської імперії. А в 15 столітті місто взяли турки, і оголосили столицею Османської імперії. І нарешті, на початку 20 століття після проголошення Турецької республіки Стамбул передав свої столичні функції Анкарі, але залишився найбільшим містом країни і одним з найважливіших торгово-економічних і культурних центрів світу.



ПАМ'ЯТКИ


БЛАКИТНА МЕЧЕТЬ

На головній площі Султанахмет знаходиться візитна картка і перлина Стамбула - Блакитна мечеть.  Вона являє собою 20 тисяч кахлів, 6 мінаретів і має історію довжиною в 400 років. З нею пов'язана доволі кумедна легенда. Перед будівництвом султан покликав до себе зодчого і сказав, що хоче, щоб мінарети були золотими - «алтин» по-турецьки. Зодчий виявився глухуватий, і вирішив, що мінаретів в мечеті має бути шість - «алти» по-турецьки. А головна мечеть в Мецці має всього п'ять мінаретів. Коли будівництво було закінчено, розгорівся страшний скандал - духовенство сильно образилося на султана і пропонувало на вибір або спиляти «зайві» мінарети, або побудувати в Мецці додаткові. Султан віддав перевагу другому варіанту, нова споруда влетіла йому в копієчку, зате мир з духовенством був відновлений.


АЙЯ СОФІЯ


Айя Софія колись була православним храмом, який потім був перебудований в мечеть, а зараз є музеєм візантійської епохи. Тут можна піднятися на вежу і помилуватися Стамбулом з висоти, а також оглянути колекцію коштовностей, та християнських і мусульманських реліквій.


ЦИСТЕРНА БАЗИЛІКА


Цистерна Базиліка - це унікальне древнє підземне водосховище.  Склепіння водосховища підпирають 336 колон, привезених з різних античних храмів.


ГРАНД-БАЗАР

Гранд-Базар - величезний критий ринок. З’явився він на цьому місці ще у 14 столітті. Гранд Базар складається з 60 торгових вулиць, 4500 крамниць, 2195 ательє, 18 фонтанів, 12 мечетей, 12 складів та безліч кафе. Тут є навіть лазня і школа.

Поторгувавшись тут можна купити ювелірні вироби з золота, антикваріат прянощі, шкіряні вироби, туніки, кераміку, сувеніри з кістки та дерева, національний одяг, хустки і безліч інших унікальних речей.



ПЛЯЖНИЙ ВІДПОЧИНОК

Пляжів в Стамбулі немає, покупатися і позасмагати можна тільки за містом.  Також можна сісти на пором і відправитися на Принцеві острови. Там ви знайдете пляжний відпочинок і розваги на будь-який смак. Туристична інфраструктура на островах добре розвинена. Багато готелів, ресторанів, кафе, спортивних майданчиків, атракціонів для дітей. А самі пляжі піщані, чисті і обладнані всім необхідним для комфортного проведення часу.

Оптима Тур пропонує тури на кращі курорти світу за оптимальними цінами. Ознайомтесь з усіма пропозиціями на нашому сайті в розділі Екскурсійні тури.

 

Відпочивайте ОПТИМАЛЬНО!


Гід у світі оптимальних подорожей

Юлія Богданова