Хорватія – батьківщина далматинців та перших нудистських пляжів

calendar 11.03.2020
views 1860 переглядів
ХОРВАТІЯ – БАТЬКІВЩИНА ДАЛМАТИНЦІВ ТА ПЕРШИХ НУДИСТСЬКИХ ПЛЯЖІВ

Теплі хвилі Адріатики, стіни Динарських Альп, що злітають у саме небо, вибуховий арійсько-циганський колорит і просто божественна балканська кухня – приваблюють туристів з усього світу. А якщо до всього цього ще додати найвищий рівень обслуговування, ви – у Хорватії.


НАЙЦІКАВІШЕ ПРО ХОРВАТІЮ

ХОРВАТІЯ – БАТЬКІВЩИНА ДАЛМАТИНЦІВ ТА ПЕРШИХ НУДИСТСЬКИХ ПЛЯЖІВ

Почнемо з невеличкого екскурсу в історію... Хорватія древня і водночас молода країна. Як незалежна політична одиниця, утворилася у 1991 році шляхом виходу з Соціалістичної Федеративної Республіки Югославія і зазнала на шляху становлення своєї державності безліч випробувань: етнічні чистки, громадянську війну і введення миротворчих військ ООН. В ході бойових дій багато міст Хорватії сильно постраждали і були зруйновані, але це не завадило її громадянам майже за десятиліття створити процвітаючу державу і перетворити країну на одну з найбільш відвідуваних туристами країн у Європі.

 А тепер про кумедне...

ХОРВАТІЯ – БАТЬКІВЩИНА ДАЛМАТИНЦІВ ТА ПЕРШИХ НУДИСТСЬКИХ ПЛЯЖІВ

Всі пам'ятають добру комедію «101 далматинець», але, гадаю, мало хто б визначив батьківщину цих симпатичних песиків. А виявляється, цю породу було виведено на території Хорватії, правильніше сказати, давньої Далмації, і цьому навіть є археологічні докази – фрагменти кераміки, на якій зображені білі собаки з чорними плямами.



ХОРВАТІЯ – БАТЬКІВЩИНА ДАЛМАТИНЦІВ ТА ПЕРШИХ НУДИСТСЬКИХ ПЛЯЖІВ

Хорватія завжди відрізнялася креативністю і багато в чому виявлялася «впереди планеты вся». Так вона стала першою країною цивілізованого світу, що офіційно дозволила нудистські пляжі. А приводом для цього, нібито послугувала епатажна поведінка англійського принца Едуарда VIII. Відпочиваючи на острові Раб, принц, як будь-який нормальний мажор, плював на пристойності і купався в чому мати народила, та ще й не один, а з коханкою.  Підгледівши це, хорвати вирішили скористатися нагодою.


ХОРВАТІЯ – БАТЬКІВЩИНА ДАЛМАТИНЦІВ ТА ПЕРШИХ НУДИСТСЬКИХ ПЛЯЖІВ

Хорвати вміють не тільки воювати і створювати шедеври, але ще й гуляти.  Перше квітня по-хорватські не порівняти ні з яким іншим. Щороку рівно першого квітня в місті Лундберг проходить фестиваль вина. У цей день перекривають подачу води в усі міські фонтани, а потім пускають вино.  Хочеш підставляй рот під струмінь, хочеш купайся – оце свято життя!



ХОРВАТІЯ – БАТЬКІВЩИНА ДАЛМАТИНЦІВ ТА ПЕРШИХ НУДИСТСЬКИХ ПЛЯЖІВ

Ще одним дивом потішить вас життєрадісна країна. Хорватське місто Хум занесено у книгу рекордів Гіннеса, як найменший населений пункт в світі.  У місті на двох його вулицях мешкають аж цілих двадцять три людини, при цьому у них є власні два храми, годинникова башта, готель і музей.


І наостанок найсмішніше для наших туристів. У Хорватії виробляють пиво, на етикетці якого написано, якщо читати буквально, «произведено с поносом».  Не соромтеся і не лякайтеся, вашому здоров'ю нічого не загрожує.  Перекладається це як «виготовлено з гордістю». Однак пам'ятайте, що у всьому потрібно мати міру, а то і з гордістю можна переборщити...


ВІДПОЧИНОК У ХОРВАТІЇ

ХОРВАТІЯ – БАТЬКІВЩИНА ДАЛМАТИНЦІВ ТА ПЕРШИХ НУДИСТСЬКИХ ПЛЯЖІВ

Особисто я не зустрічала людину, яка б повернувшись з відпочинку у цій чудовій країні, хоч би на щось поскаржилася. Та й як на мене, відпочинок у Хорватії має суцільні переваги:
 -   одна з найбільш екологічно чистих країн світу:   якщо воду можна пити прямо з-під крану, говорити про решту, думаю, навіть не потрібно;
 -  високий рівень туристичних сервісів:  першокласні європейські готелі, білосніжні піщані пляжі, повсюди розвинена інфраструктура, багатий вибір екскурсійних програм і розваг, і звісно, неповторна національна кухня, за якою потім ще довго сумуєш;
 -  можливість відпочивати цілий рік:   влітку – пляжний відпочинок, яхтинг, дайвінг, парашутний спорт, гірський туризм, рафтинг по гірських річках, риболовля на найчистіших озерах і багато-багато іншого, а взимку –  гірськолижні курорти з різноманітністю схилів і трас на будь-який смак: для професіоналів, дітей, сноубордистів;
 - просто неймовірна краса первозданної природи: майже половина території Хорватії має статус природного заповідника та знаходиться під охороною держави. У країні 8 національних парків, один з яких – Плітвіцькі озера – було занесено до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.


ТОП-5  НАЙКРАЩІХ ПЛЯЖІВ ХОРВАТІЇ

ЗЛАТНІ РАТ

ХОРВАТІЯ – БАТЬКІВЩИНА ДАЛМАТИНЦІВ ТА ПЕРШИХ НУДИСТСЬКИХ ПЛЯЖІВ

Візитна картка та найпопулярніший у Хорватії пляж Златні Рат, що в перекладі означає Золотий мис. Він розташований на мисі, що врізається далеко в море. Окрім густого хвойного лісу і прибережних вод, пляж унікальний тим, що під впливом вітрів і морських течій постійно змінює свою форму. Захід в воду тут всюди нерівномірний. На мілководді можна сміливо відпочивати з дітьми. А далі вже починаються стрімкі течії та хвилі, тому на цьому пляжі люблять відпочивати серфенгісти.


СТИНІВА

ХОРВАТІЯ – БАТЬКІВЩИНА ДАЛМАТИНЦІВ ТА ПЕРШИХ НУДИСТСЬКИХ ПЛЯЖІВ

Стиніва визнана одним з найкращих європейських пляжів. Цей незвичайний пляж оточений кільцем скель, знаходиться на острові Віс і славиться дивовижно прозорою і теплою водою. Ця бухта - рай для любителів підводного плавання. Але на дні багато морських їжаків, тому варто прихопити спеціальне взуття. Інфраструктура тут нерозвинена: є лише магазин, де продаються напої та морозиво.


БАЧВІЦЕ

Це широкий піщаний пляж для сімейного відпочинку знаходиться в популярному курорті Спліта, недалеко від центру біля набережної. Тут прекрасно розвинена інфраструктура, а пологий захід у море чудово підійде для зовсім маленьких дітей. Незважаючи на те, що тут багатолюдно, вода дуже чиста, і пляж удостоєний «Блакитного прапора» - вищого міжнародного визнання.  А з заходом сонця тут гримить нічне життя: дискотеки, клуби.



ПЛЯЖІ ОСТРОВА РАБ

Цей Хорватський острів найвідоміший і найулюбленіший серед туристів. Кажуть, що море тут чисте як сльоза. А ще острів «Весь покрытый зеленнью, абсолютно весь...» і не просто зеленню, а хвоєю, чий запах очищує легені, заспокоює нервову систему, підвищує імунітет і просто п’янить. Різноманітність пляжів на будь-який смак - сімейні, відокремлені, нудистські, піщані, галькові, пологі, скелясті - приваблюють сюди абсолютно різних туристів: і галасливу молодь, і любителів спортивного відпочинку, і сім'ї з дітьми, і людей похилого віку.


МУЛІНІ


І на десерт:  найкомфортабельніший пляж у Хорватії. Муліні знаходиться у популярному курорті Ровінь, неподалік від центру містечка. Тут дуже мальовнича природа, широко розвинена інфраструктура і високий рівень обслуговування. На пляжі є абсолютно все необхідне сучасне обладнання: роздягальні, душові, парасольки, шезлонги з рушниками, на інше. А крім цього – бари і багато розваг. Для усіх, хто побажає затриматися у цьому райському куточку трішки довше, поруч з пляжем збудовано готель Monte Mulini.
 
Ми пропонуємо найкращі тури до Хорватії за оптимальними цінами. Ви можете ознайомитися з нашими пропозиціями в розділі Екскурсійні тури.

Подорожуйте ОПТИМАЛЬНО!


Гід у світі оптимальних подорожей
Юлія Богданова