Вежі Болоньї

calendar 31.07.2018
views 1415 переглядів

Болонья - місто веж. Ці вежі є однією з головних визначних пам'яток міста. На жаль, до теперішнього часу збереглося не так вже й багато веж. А ось в Середньовіччі місто являло собою справжній ліс з веж, і виглядав він приблизно ось так:

Основний розквіт «болонських веж» припав приблизно на 12 - 13 ст, коли їх число досягало понад 180. До цих пір не ясні причини для будівництва такого великого числа веж. За однією з версій, багаті сімейства використовували їх для захисту в період боротьби за інвеституру.

Крім веж, можна також побачити укріплені ворота (torresotti), відповідні мурі 12-го століття (Mura dei torresotti orCerchia dei Mille), хоча сама стіна була практично повністю зруйнована.

У 13 столітті багато вежі були розібрані, а інші просто зруйнувалися. Кілька збережених веж використовувалися по-різному, служачи в'язницею, міський вежею, магазином, або навіть житловою будівлею. Останні зноси відбулися в 1917, коли дві вежі були знесені для амбітного, але невдалого плану реконструкції міста.

Не більше 20 таких веж залишилися на сьогоднішній день в Болоньї. Найвідомішими з них є Азінеллі і Гарізенда, чия культова форма є знаменитим символом міста. Обидві вежі названі в честь прізвищ їх власників. Вежа Азінеллі висотою в 97 м вища, але Гарізенда висотою 48 м має більш видимий нахил з відхиленням в 3-м. Обидві вежі мали початкову висоту приблизно в 60-70 м, але коли Гарізенда початку нахилятися, її висота знизилася. Вежі Азінеллі навпаки збільшили висоту в чотирнадцятому столітті, коли вона була перетворена в міську в'язницю і розмістила невелику цитадель.

На деякі з веж можна навіть піднятися, щоб помилуватися панорамою міста, хоча велика частина їх все-таки закрита для туристів.


Потрібно сказати, що для середньовічного міста з його обмеженими ресурсами будівництво веж було справою абсолютно непростою. На будівництво вежі висотою в 60 метрів зазвичай йшло від 3 до 10 років. При цьому на будівництві в основному були задіяні раби і військовополонені. Є версія, що головні вежі Болоньї - "Дві вежі" - з самого початку вони були побудовані під нахилом, тому їх в народі називають ще і падаючими вежами. За іншою версією це все ж дефект будівництва. Розташовані вежі були в самому центрі середньовічної Болоньї, в тому місці, де перетиналися всі дороги від міських воріт.

Свою назву ці вежі отримали по імені основних спонсорів будівництва. Вежа Asinelli часто використовувалася італійськими вченими для проведення різного роду експериментів. Під час Другої Світової Війни на вежі знаходився пост цивільної оборони, завданням якого було виявлення пожеж в Болоньї під час бомбардувань. Після війни на верхівці вежі була встановлена телевізійна антена. Додамо також, що "Дві Вежі" кілька разів цитувалися Данте в його "Божественній комедії".

Будувалися такі будинки в формі чотирикутника - усіченої трапеції. Підстава, що йде в землю на 7-10 метрів, складалося з селенітних блоків, а стіни були подвійними - причому внутрішня стіна була набагато могутніше першої. Проміжок між стінами заповнювали цементом, а також щебенем або камінням. Товщина стін сягала часом 2-х метрів.