Арабатська стрілка: відпочинок між мертвим та живим морем

calendar 09.04.2020
views 1325 переглядів
Арабатська стрілка кожен рік привертає до себе увагу мільйонів туристів. Вона зачаровує своєю фантастичною красою, безлюддям, та теплими голубими хвилями Азовського моря з одного боку, та лікувальною солоною водою озера Сиваш, з іншого. Особливу популярність відпочинок на косі набув серед сімей з маленькими дітьми, яких можна без остраху відпусками поплескатися на мілині, бо тут й на відстані сотні метрів від берега глибина може не сягати більше метра… 

ПРО АРАБАТСЬКУ СТРІЛКУ


Від Геніченська до Керченського півострова простяглася довга і вузька піщана коса, котра називається Арабатська Стрілка. Її довжина становить сто п'ятнадцять кілометрів, а ширина варіюється від трьохсот метрів у самому вузькому місці і до семи с половиною кілометрів. Над рівнем моря коса ніде не здіймається більш ніж на десять метрів. Тут немає прісної води, тому більша частина її незаселена. Повсюди пісок, пляжі та море з двох боків, а от щодо рослинності – хіба що солончак та у серпні місяці висихає арабатська колючка – величезні шари, які вітер катає туди-сюди по землі.


ПАМ’ЯТКИ

Арабатська фортеця

Біля села Соляне знаходиться давня татаро-турецька фортеця - Арабатська фортеця. Унікальна вона по-перше тим, що залишилася майже не зруйнованою, а по-друге, має дуже незвичайний задум:  її збудовано углиб землі і вона ледве піднімається над поверхнею коси.

 

Соляні озера

Північна частина коси достатньо широка і тут є навіть озера:  Чокракське та Геніченське або, як його ще називають, рожеве. У Геніченському озері добувають сіль.

Арабатський заказник

А у південній частині коси розташовано Арабатський ботанічний заказник.  Природа заказника являє собою приморський степ з солончаковою рослинністю. Зі степових рослин тут можна побачити: сарсазан, чебрець, осока, волошки, реп'яхи, шавлія і дуже красиві тюльпани, які килимом покривають степ. Дерев тут майже немає, бо завдяки Сивашу, грунт просякнуто сіллю. А фауна представлена гризунами: миші, тхори, ховрахи, тушканчики. Будьте обережні:  зустрічаються і змії. 

 

Старовинний шлях

По косі проходить шлях, який з’єднує Геніченськ з Керченським півостровом. Цей шлях було прокладено ще у 1835 році як поштовий тракт і шлях до Криму. Зауважте, що шлях ґрунтовий і тому підходить лише для легкових автомобілів.

  

ПЛЯЖНИЙ ВІДПОЧИНОК

Територія Арабатської стрілки здебільшого пуста та безлюдна. Лише у  північній частині прокладено трубопровід, там є прісна вода, тому ця частина забудована турбазами та піонертаборами. Це традиційне і улюблене для багатьох місце сімейного відпочинку та відпочинку з дітьми. Завдяки мілководдю, море у берегів дуже швидко прогрівається, тому курортний сезон тут відкривають вже на травневі свята. Як правило, на початку сезону санаторії, готелі та орендодавці приватного житла пропонують невеликі знижки.

А навколо цілий простір для відпочинку кілометри безлюддя. Тож можна займатися походами, велосипедними прогулянками або ж долати стрілку під вітрилом уздовж берега. Якщо добре запастися водою можна відчути себе навіть хазяїном пляжу, де на кілометри по всі боки буде ні души, тільки золотий пісочок, теплі азовські хвилі та вітер. Єдине що, на диких пляжах є місця, де пісочок упереміш з ракушняком, а ще й можна натрапити на Арабатську колючку, тому не варто нехтувати спеціальним взуттям.

 

КУРОРТИ АРАБАТСЬКОЇ СТРІЛКИ

Генгорка

Село Генгорка розташоване неподалік від Генічеська і є популярним місцем відпочинку сімей з маленькими дітьми. Тут багато пансіонатів та баз відпочинку, які побудовано на самому березі моря, добре розвинена інфраструктура, чисті та облаштовані пляжі.

 

Щасливцеве

Це село по типу Генгорки, але тут здебільшого приватний сектор. Пляжі вже менш цивільні, а море глибше. Але, на перевагу, з Щасливцеве буде близько і зручно діставатись до солоного озера і гарячого джерела.

 

Стрілкове

Ще саме віддалене з курортних сіл на косі. Але вся необхідна туристична інфраструктура тут розвинута і подекуди на дуже високому рівні:  багато приватних готелів, а також бази відпочинку, пансіонати та приватний сектор. Море по направленню до пустельної частини Арабатської стрілки ще глибшає і стає більш чистішим.

  

АРАБАТСЬКІ SPA

Азовське узбережжя багате на природні оздоровчі зони і цілющі джерела. Озеро Сиваш славиться лікувальними грязями та омолоджуючими мінералами. А біля сіл Стрілкове і Щасливцеве знаходяться термальні джерела і  лікувальний комплекс. Температура джерел сягає 70 градусів. Вода тут має унікальні властивості – до її складу води входить радон.
Природні оздоровчі комплекси Азовського моря дуже благотворно впливають на організм, тому їх призначають для лікування захворювань:   

  • серцево-судинної системи
  • центральної нервової системи
  • ендокринної системи
  • при порушеннях опорно-рухового апарату
  • при різних хворобах  шлунково-кишкового тракту
  • у гінекології
  • при шкірних проблемах

Ми пропонуємо тури на Арабатську стрілку та кращі курорти України за оптимальними цінами. Ви можете ознайомитися на майбутнє з усіма пропозиціями на нашому сайті в розділі Екскурсійні тури.

Відпочивайте ОПТИМАЛЬНО!


Гід у світі оптимальних подорожей

Юлія Богданова