Ах, Одеса, перлина біля моря!

calendar 01.04.2020
views 2598 переглядів

Багато міст прославлялися і оспівувалися. Але стільки пісень, скільки було написано про Одесу, не було написано ні про яке інше місто нашої вітчизни. Дійсно це місто настільки унікальне, інтернаціональне і в той же час самобутнє, що зачарує будь-кого та нікого не залишить байдужим. Це місто-свято, місто галасливих базарів і залитих сонцем площ, набережних, що рябіють останнім писком моди, це місто, оптимізм якого перемагає будь-яку негоду, а гумор вирішує відразу ж всі проблеми. А якщо до місцевого колориту додати ще й той факт, що Одеса великий морський курорт, де розташовуються кращі туристичні готелі, дитячі оздоровчі санаторії та бальнеологічні лікарні, то можна сказати від усієї душі: Ах, Одеса, перлина біля моря!





ІСТОРІЯ ОДЕСИ


Одеса несе на собі відбиток різних віків і культур. До нашої ери на цих берегах існувала давньогрецька колонія. У Середньовіччі її землі захоплювалися Золотою ордою, Литовським князівством і Османською імперією. Але офіційно Одесу було закладено у 1794 році за указом Катерини ІІ про заснування міста. Нині Одеса є найбільш великим морським портом України і третім за чисельністю населення містом держави.



ЯСКРАВІ ПАМ'ЯТКИ

Відразу ж потрібно сказати, що історичний центр міста внесений до попереднього списку Всесвітньої спадщини Юнеско, оскільки тут зосереджені найвідоміші пам'ятки.



Потьомкінські сходи


Знамениті Потьомкінські сходи мають сто дев’яносто дві  сходинки. Їх збудував князь Воронцов і подарував своїй дружині. Ну, що скажеш, молодець, все – в хату. Особливо, якщо врахувати, що будівництво обійшлося у 800 тисяч рублів, і навряд чи ясновельможний князь дістав їх з власної кишені. Тому в радянський час сходи експропріювали і звичайно ж перейменували у Потьомкінські – на честь повстання на броненосці «Князь Потьомкін-Таврійський». А до революції вони згідно з одних джерел називалися Рішельєвськими, оскільки поруч стоїть пам'ятник дюку де Рішельє, а в інших згадуються як Гігантські – їх розміри дійсно вражають.


Приморський бульвар


Над Потьомкінськими сходами знаходиться Приморський бульвар. Звідси відкривається чудова панорама Одеського порту. А вздовж бульвару тягнуться архітектурні ансамблі минулих століть. Тут знаходиться одна з найкрасивіших будівель міста - Міська дума.



Одеські катакомби


Це один з найбільш відвідуваних екскурсійних об'єктів. Одеські катакомби унікальні. Вони є найбільшим у світі лабіринтом: їх загальної протяжності достеменно ніхто навіть не знає, та за приблизними оцінками, вона становить десь дві тисячі п’ятсот кілометрів.



ПЛЯЖНИЙ ВІДПОЧИНОК


Клімат в Одесі помірно-морський, це означає м'яка зима і тепле літо, що визначає тривалість купального сезону з травня по вересень місяць. На березі Чорного моря на десятки кілометрів простягалася міська курортна зона. Тут розташовані санаторії, будинки відпочинку, готелі, ресторани і безліч атракціонів для дітей. В Одесі знаходяться найбільші в країні дельфінарій та океанаріум. А найпопулярнішим курортно-розважальним районом Одеси вважається Аркадія, сюди стікаються натовпи туристів і кипить нічне життя.  Більш того, Аркадія є бальнео-грязьовим і кліматичним курортом, тут розташовуються багато санаторіїв для дітей і дорослих та лікарні.

Пляжі в Одесі в основному піщані та простягаються від Коблева до Дністровського лиману. Якщо виділяти ТОП-5 найпопулярніших, тобто обладнаних і чистих, то можна назвати наступні:

 Ланжерон

 Аркадія

 Лузанівка

 Дельфін

 Отрада

Також Одеса славиться бальнеологічними курортами. Як в самому місті, так  і поблизу нього на узбережжі, розташовуються лікарні, що спеціалізуються на захворюваннях: органів дихання, серцево-судинної, нервової, травної системи, опорно-рухового апарату та інші. У цих лікарнях вам запропонують унікальні процедури, такі, наприклад, як: мінеральні ванни на морській воді, лікувальні мулові грязі, ропа лиманів та виноградолікування.

Отож, як виявляється, наші вітчизняні курорти мало чим відрізняються від закордрнних, пропонуючи таке ж саме обслуговування та лікування, але за подекуди суттєво нижчими цінами. Тому все більше й більше як наших громадян, так і іноземних туристів обирають відпочинок в Україні, де насправді дуже багато, але, на жаль ще мало відомих, унікальних природних оздоровчих джерел, цікавих історичних пам’яток та дивних краєвидів.


Відпочивайте ОПТИМАЛЬНО!


Гід у світі оптимальних подорожей

Юлія Богданова